Синодот на БПЦ не ја прифати поканата за учество на 1.000-годишнината од Охридската архиепископија

Претставници од Бугарската православна црква – Бугарска патријаршија нема да учествуваат на одбележувањето на 1000-годишнината од основањето на Охридската архиепископија, што ќе се одржи на 27 и 28 мај...

14 мај, 2018 @ 19:44 часот

Грчка црква: Се молиме БПЦ да се откаже од улогата мајка црква на МПЦ

Светиот синод на Грчката православна црква, на состанокот одржан во четвртокот, ја разгледал одлуката на Бугарската православна црква (БПЦ) да преземе улога на мајка црква на „расколничката црква...

16 декември, 2017 @ 16:02 часот

Синодот на МПЦ-ОА ја поздрави одлуката на БПЦ

Светиот архиерејски синод на Македонската православна црква – Охридска архиепископија (МПЦ-ОА), изрази благодарност до бугарскиот патријарх Нефит и до членовите на Светиот архиерејски синод на Бугарската...

27 ноември, 2017 @ 13:58 часот

Грчки портали: Ако БПЦ стане мајка на МПЦ-ОА, ќе има реакции и од останатите цркви

Под насловите „Автокефалност од бугарската патријаршија бара расколничката македонска црква“ и „Расколничката македонска црква подготвена да ја признае Патријаршијата на Бугарија како мајка-црква“,...

20 ноември, 2017 @ 11:33 часот