Илинден Иванов ќе го слави на Мечкин камен, Заев на Пелинце, а Мицкоски во Ташмаруништа

Илинден има посебно значење за историјата на македонскиот народ.  На 2август започнало Илинденското востание во 1903 година. По повод чествувањето на овој голем празник на македонскиот народ во...

1 август, 2018 @ 10:12 часот

Православните христијани ги празнуваат Светиот цар Константин и неговата мајка Елена

Православните христијани денеска, 3 јуни, го празнуваат Светиот цар Константин и неговата мајка Елена. Царот Константин Велики и неговата мајка царицата Елена за нивните заслуги во признавањето и ширењето...

3 јуни, 2018 @ 10:49 часот

Мицкоски: Од овој до следниот Велигден да се радуваме сите заедно

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски денеска присуствуваше на велигденската богослужба во Соборниот храм. Тој на граѓаните им упати честитка за велигденските празници – им посака здравје,...

8 април, 2018 @ 12:38 часот

Православните христијани го слават Денот на Христовото воскресение

Православните христијани денеска го слават Велигден. Велигден, или празникот на Христовото воскресение е дефинитивно најголемиот христијански празник. Страдалната седмица заврши со новиот ден, денот...

@ 12:22 часот

Бигорската обител подготви прекрасно видео за Воскресението Христово

Во пресрет на најголемиот православен христијански празник, Празникот над празниците – Воскресението Христово, Велигден, Бигорската обител подготви ново видео, овој пат „Воскресение Христово“. Во...

31 март, 2018 @ 10:42 часот

6 април – Велики Петок е неработен ден за православните христијани

Министерството за труд и социјална политика, соопштува дека согласно со Законот за празниците на РМ („Службен весник на РМ„ бр.21/98 и 18/07), 6 април 2018 година (петок), Велики Петок, петок пред Велигден е...

30 март, 2018 @ 11:33 часот

Штип се подготвува за одбележувањето на празникот Чет’рсе

Општина Штип се подготвува за одбележувањето на 22 март Денот на пролетта или меѓу штипјани познат како Чет’рсе. Раководителот на Одделението за јавни дејност во Општина Штип, Билјана Казанџиска...

19 март, 2018 @ 13:17 часот

Србија од годинава ќе го празнува 24 мај – Денот на Св. Кирил и Методиј

Србија годинава ќе добие нов државен празник – Ден на Св.Кирил и Методиј. Овој празник, доколку предлогот биде усвоен од Владата, ќе се одбележува на 24 мај, пишува „Вечерни новости“. Со тоа, Србија ќе...

10 јануари, 2018 @ 13:02 часот

Денеска е Свети Стефан, заштитник на болните, старите и сиромашните

Православните христијани денеска на третиот ден од Божиќ го празнуваат Свети архиѓакон и првомаченик Стефан, кој бил каменуван зашто проповедал дека во Исус не веруваат само лошите луѓе. Именден празнуваат:...

9 јануари, 2018 @ 10:08 часот

Денес е Свети Никола, заштитник на патниците, децата и сиромашните

Пра­вос­лав­ни­те хрис­ти­ја­ни во Ма­ке­до­ни­ја го праз­ну­ва­ат Све­ти Ни­ко­ла Чу­дот­во­рец, све­те­цот заш­тит­ник на де­цата, мо­реп­лов­ците, де­вој­ките, си­ро­маш­ните, уче­ни­ците,...

19 декември, 2017 @ 0:11 часот