Патријархот Неофит за МПЦ-ОА: Имаме консензус за прашањата на иднината

Имаме консензус за главните прашања на претстоечкото единство. Ова за БГНЕС го изјави патријархот Неофит одговарајќи на прашањето што може да се очекува во блиска иднина во однос на приближувањето...

21 јануари, 2018 @ 12:20 часот

Г.г. Стефан: Едногласно одлучивме БПЦ да ѝ биде мајка црква на МПЦ

Поглаварот на Македонската православна црква – Охридска архиепископија (МПЦ-ОА) г.г. Стефан денеска бил примен од патријархот на Бугарската православна црква (БПЦ) Неофит, јавува бугарската агенција...

21 декември, 2017 @ 22:06 часот

Патријархот Неофит: Треба да ја прифатиме подадената рака од Македонија

Треба да ја прифатиме подадената рака од Македонија. Тоа е најмалку што можеме, бидејќи тие се наши браќа, наш народ. Ќе се стремам да го зачувам неговото единство, изјави бугарскиот патријарх Неофит...

27 ноември, 2017 @ 10:53 часот