Тимотеј: Одлуката на Вселенската патријаршија го отвора патот за признавање на МПЦ-ОА

Одлуката на Вселенската патријаршија да може да објавува автокефалност на црквите и без согласност на останатите помесни православни цркви, го отвора патот за признавање на Македонската православна...

6 септември, 2018 @ 11:56 часот

Г.г. Стефан: Едногласно одлучивме БПЦ да ѝ биде мајка црква на МПЦ

Поглаварот на Македонската православна црква – Охридска архиепископија (МПЦ-ОА) г.г. Стефан денеска бил примен од патријархот на Бугарската православна црква (БПЦ) Неофит, јавува бугарската агенција...

21 декември, 2017 @ 22:06 часот

Синодот на МПЦ-ОА ја поздрави одлуката на БПЦ

Светиот архиерејски синод на Македонската православна црква – Охридска архиепископија (МПЦ-ОА), изрази благодарност до бугарскиот патријарх Нефит и до членовите на Светиот архиерејски синод на Бугарската...

27 ноември, 2017 @ 13:58 часот