Вартоломеј: Само Вселенската патријаршија може да биде мајка црква

Само Вселенската патријаршија може да биде мајка црква на балканските цркви, им кажал вселенскиот патријарх Вартоломеј на професорите и студентите од Православниот богословски факултет во Скопје...

13 април, 2018 @ 10:26 часот

Грчка црква: Се молиме БПЦ да се откаже од улогата мајка црква на МПЦ

Светиот синод на Грчката православна црква, на состанокот одржан во четвртокот, ја разгледал одлуката на Бугарската православна црква (БПЦ) да преземе улога на мајка црква на „расколничката црква...

16 декември, 2017 @ 16:02 часот