МАНУ и БАН заеднички ќе ги чествуваат Свети Кирил и Методиј

Делегација на Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ), предводена од претседателот Таки Фити, в четвток и петок ќе престојува во Софија во посета на Бугарската академија на науките (БАН). Двете...

8 мај, 2018 @ 13:20 часот

МАНУ: Македонскиот јазик треба да ја задржи интегративната функција

Македонскиот јазик треба да ја задржи својата интегративна функција. Употребата на другите јазици треба да се одвива преку културна соработка и преку взаемно дружење и заеднички и културно уметнички...

20 март, 2018 @ 18:49 часот

Академик Фити: Апсурдни, неодржливи, невозможни и неостварливи се предлозите за името

Претседателот на Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ), Таки Фити во своето експозе на годишното собрание на академијата апелираше за изнаоѓање заемно прифатливо решение за прашањето...

@ 17:45 часот

Заев во МАНУ, договорено е да продолжи меѓусебната консултација за спорот со името

Претседателот на Владата на Република Македонија Зоран Заев денеска ја посети Македонската академија на науките и уметностите. Премиерот Заев на средбата во МАНУ ги информираше претседателот Таки...

15 февруари, 2018 @ 17:59 часот

МАНУ прифатила Република Македонија (Скопје) во интерна декларација од 2010 година

Македонската академија на науките и уметностите не се има изјаснето околу актуелната ситуација во врска со преговорите за спорот за името со Грција, по идеите што ги има изложено посредникот Метју...

@ 11:56 часот