ОМД: Со предлогот за ерга омнес и уставна промена Владата изврши предавство на нацијата

Со последниот предлог за промена на името за севкупна употреба вкучувајќи и промена на Уставот на Република Македонија, владата на Република Македонија изврши предавство на нацијата и се обидува сериозно...

31 мај, 2018 @ 10:21 часот

Левица поднесе кривична против Заев: Со ерга омнес, Македонија е доведена под зависност од друга држава

Левица поднесе кривична пријава против премиерот Зоран Заев за сторено дело од кривичниот законик кој се однесува на загрозување на независноста. „Граѓанин кој ќе доведе државата во потчинетост од...

21 мај, 2018 @ 11:46 часот

Коѕијас: Ако нема ерга омнес со промена на Уставот, Заев може да оди во затвор

Ние правилно направивме што го отворивме прашањето за ерга омнес, можевме да раководиме со преговорите, а со тоа да бидеме блиску, за првпат толку блиску, до договор. Но, и да не постои договор, нема ние...

2 мај, 2018 @ 12:09 часот

Коѕијас бара Македонија да се согласела на ерга омнес

Треба да биде сфатено од другата страна дека треба да се согласи за ерга омнес и да одиме кон сеопфатен, позитивен договор, вели шефот на грчката дипломатија од Брисел по Советот на министрите за надворешни...

27 април, 2018 @ 20:36 часот

Ѕанакопулос ја префрла топката на македонската страна

Во рамките на грчките позиции за сложено ерга омнес име треба да постои решение, топката сега е на теренот на соседите и треба да направат уште неколку чекори за да стигнеме до договор, вели портпаролот...

28 март, 2018 @ 20:25 часот

Ѕанакопулос: Сложено ерга омнес име би била рамка за решение

Врз основа на сложено ерга омнес име, може да се најде достоинствено, заемно прифатливо и одржливо решение на прашањето за името, а потребна е волја и од двете страни, вели портпаролот на грчката влада...

2 март, 2018 @ 16:09 часот

Претседателката на ПАСОК: Сложено ерга омнес име и правни гаранции против иредентизмот

Правни гаранции што „ќе ги отстранат иредентизмот и фалсификувањето на името“, заедно со сложено ерга омнес име со географска одредница и свикување на лидерска средба се барањата до грчкиот премиер...

27 јануари, 2018 @ 16:22 часот

Ципрас: Мора да најдеме решение „ерга омнес“, процесот се приближува кон крајот

„Балканот помина многу поради национализмот. Потребно е да има агенда на соработка и развој. Би правеле исчекор напред за обезбедување стабилност. Ова е позицијата на Грција, како сила на стабилност...

24 јануари, 2018 @ 19:11 часот