„БЕЗИЗЛЕЗ“ – излез во културното живеење на градот

Синоќа во Охрид, во двочасовна спонтана и опуштена атмосфера во Охрид се одржа несекојдневен, редок книжевен настан: промоција на неколку книжевни дела на младата охридска писателка, м-р Маре Ристеска. Пред...

21 јуни, 2018 @ 18:25 часот

„Охридски бисери“ – Интернационален натпревар за млади музичари

Охрид и оваа година ќе биде домаќин на интернационалниот натпревар за млади музичари „Охридски бисери“, на кој се пријавени над 80 учесници од повеќе држави. На манифестацијата, која се одржува од 15...

20 јуни, 2018 @ 11:17 часот

Музичари од Индија, Франција и Италија вечер на ОФФест

На претпоследниот фестивалски ден на 17. ОФФест, вечер од 20 часот во кино „Фросина“ во Младинскиот културен центар ќе настапат триото „Бармер бојс“ од Индија и француско-италијанското дуо „Транс-Аеолиан...

3 јуни, 2018 @ 10:34 часот

Отворен музеј за македонскиот фронт во Првата светска војна

На Француските гробишта во Скопје е отворен музеј и спомен-куќа за Првата светска војна. Во музејот преку фотографии и документи е претставен Македонскиот фронт на кој војувале француски, руски, српски,...

31 мај, 2018 @ 8:59 часот

Со операта „Аида“ ќе се затворат 46 Мајски оперски вечери

Со операта „Аида“ на Џузепе Верди вечер ќе завршат 46. Мајски оперски вечери. Во насловната улога на операта, со која традиционално се затвора фестивалот, годинава ќе настапи  сопранистката Ана Лукреција...

@ 8:29 часот

Заврши шестото издание на фестивалот „Про-за Балкан“

„Многу ми е жал што не сум во можност овие редови, кои најверојатно ќе беа поинакви ако бев на „самото место“, да ги прочитам лично, но низа околности во последен час ме спречија да дојдам во Скопје,...

30 мај, 2018 @ 10:45 часот