Притворот, Законот за јазици, мерцедесот и свекрвите на плот

Зекири излегол со соопштение на одредена телевизија дека се прават напори за ослободување на одредени групи на Албанци од доживотен затвор, затоа што како тврди тој „биле невини“ (пази молим те, сѐ...

7 март, 2018 @ 22:59 часот

Житието на Адам Смит, проклетството на Балканот и опасните замки на утопизмот

Пред скоро два и пол века, шкотскиот математичар Адам Смит докажа дека еден народ е богат онолку колку што му продава на остатокот од светот. Во неговото капитално дело „Богатството на народите“ тој...

4 март, 2018 @ 21:44 часот

Зошто прашањето за името на државата мора да оди на референдум?

Прашањето за името на нашата држава коешто го имаме со Република Грција, не мачи од распаѓањето на СФРЈ до ден денеска. Навидум, се чини дека решението за овој проблем којшто Република Грција го има...

27 февруари, 2018 @ 19:01 часот

Каде е атрибутот на цивилното општество како чувар од власта?

Катастрофалните политики во однос на цивилното општество од пред 50 години уште се чуствуваат и ќе се чуствуваат во наредните декади. Самиот термин „цивилно општество“ асоцира на луѓе кои се цивилизирани,...

12 февруари, 2018 @ 17:35 часот

Маѓепсаниот круг околу спорот со името на Македонија

„Имам 43 години и толку трае проблемот и нерешениот статус на Кипар“. Со овие зборови грчкиот премиер Алексис Ципрас му се обрати на турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган, при посетата на турскиот...

7 февруари, 2018 @ 13:52 часот