ОМД бара ЕУ интеграција, но под услов да биде со уставното име и идентитет

Овогодишниот извештај на Европската Комисија, во аспект на пристапот, препораките и оценките, е всушност продолжение на досегашната пракса, почнувајќи со првиот извештај во далечната 2009 година кога...

20 април, 2018 @ 18:45 часот

Адеми на средби со македонската дијаспора во Шведска

Министерот задолжен за дијаспора Едмонд Адеми од денеска до 21 април ќе престојува во официјална посета на Кралството Шведска, каде во Гетеборг ќе учествува на Изборното Собрание на Македонскиот сојуз...

19 април, 2018 @ 10:45 часот

Анкета на ОМД: Повеќе од 90% од Македонците се против промена на името

Обединетата македонска дијаспора (ОМД) во периодот 12-22 март 2018, со цел да го сознае мислењето на македонскиот народ, спроведе научна анкета со 10 прашања кои задираат во суверенитетот и унитарноста на...

18 април, 2018 @ 11:27 часот

ОМД на средба со Бертран Сор, претседател на француско-македонската група за пријателство

Македонската дијаспора во Франција, преку медијација на делегација составена од претставници на нејзините здруженија, остварија средба со Претседателот на француско-македонската група за пријателство...

12 април, 2018 @ 15:49 часот

Вероника Томова назначена за прв директор на ОМД за Македонија

Обединетата македонска дијаспора ја назначи Вероника Томова за прв директор за Македонија. Таа ќе работи во Скопје и ќе биде задолжена за шест земји од регионот: Албанија, Бугарија, Грција, Косово, Македонија...

10 април, 2018 @ 18:36 часот

Македонците од Пиринска Македонија: Не ни го одземајте името и идентитетот

Најновите билборди за „Нашето име е Македонија“ содржат пораки за Македонците во Република Македонија од потчинетите Македонци од Пиринска Македонија, во кои се вели: „Не ни го одземајте името и...

2 април, 2018 @ 10:42 часот

Македонците во Њујорк протестираа против промена на името

Во организација на Меѓународното македонско движење за човекови права од Њујорк и Њу Џерси, вчера во Њујорк се одржа протест против промена на уставното име на Македонија. Македонските иселеници го...

25 март, 2018 @ 19:32 часот

Македонското друштво „Илинден“ бара Албанија да ја признае Македонија под уставното име

Македонското друштво „Илинден“ со седиште во Тирана, во име на Македонците во Албанија побара од официјална Тирана да ја признае Република Македонија под уставното име. „Од име на сите Македонци...

@ 18:34 часот

Македонците од Австралија со декларација за македонската политичка криза

На својата вонредна федерална конференција, од 24 февруари 2018, по повод политичко-правната криза во Република Македонија, Здружението на македонски заедници од Австралија едногласно ја усвои следната...

22 март, 2018 @ 23:06 часот

Проф. Росоклија: Народните избраници со полиција се штитат од народот што ги избрал

Народните избраници со полиција се штитат од народот што ги избрал и ги плаќа да му служат! Патем, и полицијата е платена од народот! Се закануваат дека навредени и со право уплашени, на суд ќе го дале...

19 март, 2018 @ 15:48 часот