ОМД: Четвртиот Илинден ќе биде денот кога Македонија ќе се повлече од т.н. преговори за името

Од Обединетата македонска дијаспора (ОМД) соопштија дека категорично го отфрлаат предлогот на премиерот Зоран Заев да го смени македонскиот Устав и да наметне „ново име“ на Македонија и македонскиот...

20 мај, 2018 @ 10:46 часот

ОМД: Наместо промена на името, на Македонија ѝ треба структурно рестартирање

По повод предстојниот Самит на земјите од Западен Балкан во Софија, Република Бурагија, Обединетата македонска дијаспора (ОМД), и покрај пораките канализирани преку 40 мирни и демократски собири со...

17 мај, 2018 @ 9:04 часот

Росоклија: Македонија ја водат луѓе кои зад себе немаат создадено ништо како македонска вредност

Бугарскиве историчари кои сега ќе ја интерпретираат македонската историја, 100 години не успеваат да се „договорат“ со српските, кој која битка ја добил, кој ја загубил, кој почнал прв…ниту со Грците...

15 мај, 2018 @ 11:55 часот

Росоклија: Постапките на власта покажуваат безобѕирност за Македонецот гласач

Постапките на власта покажуваат нејзина безобѕирност кон Македонецот и нејзина негрижа за Македонецот гласач. Причините за таквото однесување се бројни. Една од тие причини е што тие не се избрана...

7 мај, 2018 @ 17:09 часот

ОМД бара ЕУ интеграција, но под услов да биде со уставното име и идентитет

Овогодишниот извештај на Европската Комисија, во аспект на пристапот, препораките и оценките, е всушност продолжение на досегашната пракса, почнувајќи со првиот извештај во далечната 2009 година кога...

20 април, 2018 @ 18:45 часот

Адеми на средби со македонската дијаспора во Шведска

Министерот задолжен за дијаспора Едмонд Адеми од денеска до 21 април ќе престојува во официјална посета на Кралството Шведска, каде во Гетеборг ќе учествува на Изборното Собрание на Македонскиот сојуз...

19 април, 2018 @ 10:45 часот

Анкета на ОМД: Повеќе од 90% од Македонците се против промена на името

Обединетата македонска дијаспора (ОМД) во периодот 12-22 март 2018, со цел да го сознае мислењето на македонскиот народ, спроведе научна анкета со 10 прашања кои задираат во суверенитетот и унитарноста на...

18 април, 2018 @ 11:27 часот

ОМД на средба со Бертран Сор, претседател на француско-македонската група за пријателство

Македонската дијаспора во Франција, преку медијација на делегација составена од претставници на нејзините здруженија, остварија средба со Претседателот на француско-македонската група за пријателство...

12 април, 2018 @ 15:49 часот

Вероника Томова назначена за прв директор на ОМД за Македонија

Обединетата македонска дијаспора ја назначи Вероника Томова за прв директор за Македонија. Таа ќе работи во Скопје и ќе биде задолжена за шест земји од регионот: Албанија, Бугарија, Грција, Косово, Македонија...

10 април, 2018 @ 18:36 часот

Македонците од Пиринска Македонија: Не ни го одземајте името и идентитетот

Најновите билборди за „Нашето име е Македонија“ содржат пораки за Македонците во Република Македонија од потчинетите Македонци од Пиринска Македонија, во кои се вели: „Не ни го одземајте името и...

2 април, 2018 @ 10:42 часот