МНТ го продолжува одбележувањето на 73-тиот роденден

10 април, 2018 | 19:24 часот | 1.000 прикажувања |

Македонскиот народен театар во текот на месецов со повеќе настани под заедничко мото „Моќта на театарот“ го прославува 73-тиот роденден. Одбележувањето на годишнината од основањето МНТ го почна на денот на роденденот, 3 април, со отворање на изложбата  „Моќта на актерот“.

Изложбата, која за посетители ќе биде отворена до 30 април, прикажува 130 оригинални фотографии на повеќе од триесет актери кои работеле од првата сезона на МНТ 1945/46 година, сè до почетокот на овој век.  Поставка на крајот на месецов ќе има и во ТЦ Сити мол, каде што  ќе бидат изложени костими и фотографии од претстави во продукција на МНТ.

Во април МНТ ќе има и две премиери – на 21 април претставата „Дух“ од Дејан Дуковски во режија на Срѓан Јаниќијевиќ, а на 26 април премиерно ќе биде изведена претставата „Планинските џинови“ од Луиџи Пирандело, во режија на Паоло Маџели – регионален проект на „Креативна Европа“.

Во рамки на активностите ќе следува и потпишување меморандум за соработка со Домот за деца без родители „11 Октомври“ во Скопје. На штитениците на домот ќе им биде овозможена посета на претстави соодветни на нивната возраст, организирање  работилници со цел да им се приближи театарот.