ВМРО-ДПМНЕ: Прогресивниот данок ќе предизвика дополнително осиромашување

30 март, 2018 | 9:33 часот | 729 прикажувања |

СДСМ директно удри по џебот на граѓаните. Дополнително осиромашување ќе предизвика најновата погубна политика на власта, односно воведувањето на прогресивен данок со покачување на данокот на доход од 10% на 18%, велат од ВМРО-ДПМНЕ.

Од опозициската партија посочуваат дека покачувањето на даночната стапка најмногу ќе ги погоди младите професионалци од секторите како ИТ технологиите, здравствената заштита и слично, кои ќе добијат мотив плус за да ја напуштат Република Македонија и да ја преместат својата дејност во држави со поповолна даночна политика.

„Невработеноста дополнително ќе се зголеми, но ќе се зголеми и даночната евазија каде голем број субјекти, наместо пријавување на своите приходи ќе се префрлат на полето на сивата економија. Се поголем е бројот на разочарани кои не гледаат никаков просперитет. Економското цунами Заев-Тевдовски-Анѓушев го задолжија секое семејство во Република Македонија со нови 1.200 евра, а граѓаните не видоа никакво фајде од милионите кои си ги подигна СДСМ на грбот на државата. Тоа е резултат на фактот дека Македонија е единствена земја во Европа што ја води премиер обвинет за корупција за кого јавно во суд се даваат искази како барал мито од едно евро за него, евро за партијата и евро за црквата од метар квадратен“, се вели во партиското соопштение.

Ваквата катастрофа, додаваат од партијата, власта ја покрива со нарачан политички прогон врз секој што мисли поинаку. Затоа патриоти и докажани професионалци од МВР беа вратени во притвор за 24 часа откако беа ослободени. Срамот на Заев и СДСМ го покрива политичкото обвинителство и судот.

„Нечовечки е без никаква основа професионалците и патриотите да бидат фрлени во притвор само за да се задоволат нечии желби. Срамно е нивните семејства да се трауматизираат само за да се задоволи нечија желба за одмазда. Недолично е да се игнорира одлуката на Врховниот суд и следниот ден да се постапи спротивно на неа. Судот мора да се ослободи од притисокот и да ги уважи жалбите на притворените. Македонија не смее да биде заробена држава“, се нагласува во соопштението од ВМРО-ДПМНЕ.