Бачев: Бараме одговор од Заев зошто врши брутална албанизација во администрацијата

22 март, 2018 | 15:56 часот | 764 прикажувања |

Претседателот на политичката партија Единствена Македонија, Јанко Бачев, денеска одржа прес-конференција на којашто информираше за одредени државни органи каде, како што рече, застапеноста на Албанци надминува и преку 50 отсто, што е далеку од рамката на рамковниот договор за правична застапеност.

Притоа Бачев истакна дека иако бројот на Албанците во државата е околу 14 отсто, за потребите на денешната прес-конференција предвид ја зема официјално признаената бројка од 25,17 отсто.

„Зоран Заев секојдневно ја повторува фразата ‘едно општество за сите’ во кое треба да има соодветна и правична застапеност и на Албанците. Меѓутоа, во заднина се случуваат работи кои не ги гледаат оние кои не се наоѓаат зад сцената. А токму зад сцената, Заев за десетина месеци изврши вистински масакр во државната администрација бидејќи бројот на Албанците во некои институции надмина и 50 отсто што е надвор од рамката на рамковниот договор“, истакна Бачев во своето обраќање.

Притоа тој кажа дека во македонската влада од 2.722 вработени, Албанци се 1.535 или 56,4 отсто, Македонци се 672 или 24,7 отсто, а останатите 515 вработени или 18,9 отсто се Турци, Роми, Срби, Власи, Бошњаци и други.

„Во Министерството за локална самоуправа дури 57 отсто се административци Албанци, во Министерството за економија 34 отсто, во Министерството за животна средина и просторно планирање 30 отсто, во Министерството за здравство 44 отсто, во Министерството за култура 33 отсто, во Министерството за образование и наука 28 отсто, а во Министерството за правда 30 отсто“, рече претседателот на Единствена Македонија.

Бачев подвлече дека Единствена Македонија располага и со податоци според кои од 30 до 70 отсто се административци Албанци и во повеќе самостојни државни органи (агенции, дирекции, комисии, заводи), како и во западниот дел во земјата во голем број посебни јавни установи и други правни лица.

„Во моментот имаме вистинска окупација на државните органи и институции со административци Албанци. Произлегува дека Република Македонија е уникатен пример каде мнозинскиот македонски народ е изложен на дискриминција од страна на едно малцинство, во случајов албанското“, кажа Бачев на денешната прес-конференција.

Тој посочи дека Рамковниот договор и понатаму останува длабоко трауматичен за македонската национална свет и се спроведува на штета на Македонците.

„Единствена Македонија и македонскиот народ очекуваат одговор од Зоран Заев зошто спроведува брутална албанизација во државните органи. Не сакаме да бидеме погрешно разбрани дека попречуваме некое право на вработување, но во овие услови новата легална власт на Единствена Македонија ќе спроведе обратен процес на масовно бркање на Албанците од работа. Исто така, новата легална власт на Единствена Македонија ќе ја сосече во корен праксата на полнење на администрацијата според проценти, и доследно ќе го спроведе правилото вработување во администрацијата врз основа на знаење, способност и достигнувањe“, рече претседателот на Единствена Македонија.