ВИДЕО: Македонците од Калгари против Законот за јазици и промената на името

18 март, 2018 | 17:13 часот | 787 прикажувања |

Македонците кои живеат во Калгари (Канада) одржаа протест на кој најостро го осудија изгласувањето на законот за јазиците. Во рамките на протестот тие исто така побараа од македонската влада да ги прекине преговорите за името со Грција.

„Ние, собраните Македонци кои живемее во Калгари, Канада, најостро го осудуваме изгласувањето на законот за јазиците знаејќи дека истиот ќе го продлабочи јазот и етничките тензии помеѓу албанската заедница и остатокот на македонското општество. Исто така, бараме од македонската влада итно да ги прекине преговорите за името со Република Грција под покровителство на Обединетите Нации, зошто истите ги кршат македонските чковекови права за самоиднетификација и го презираат дигнитетот и достоинството на македонската нација каде и да сме. Затоа, бараме македонската влада да изнајде алтернативни решенија кои ќе резултираат со влез во Обединетите нации на Република Македонија под нашето уставно име“, истакнаа организаторите на протестот во Калгари.

Организаторите исто така наведуват дека иако Македонците кои живеат во Калгари се малубројни, сепак се решителни и цврсто ќе го бранат својот став.