СДСМ: Невработеноста се намалува, а бројот на вработени лица расте

11 март, 2018 | 11:29 часот | 690 прикажувања |

Невработеноста се намалува, а бројот на вработени лица расте. Според последните официјални податоци, стапката на вработени лица во последното тромесечје од 2017 година е зголемена и изнесува 44,3 отсто, што е повеќе во однос на истиот период од 2016 година кога стапката на вработеност изнесувала 43, 5 отсто, велат во денешното соопштение од владејачката партија.

„Дополнително, во последниот квартал од 2017 стапката на невработност е намалена и изнесувала 21,9 отсто. Тоа е намалување во однос на последните три месеци на 2016 година, кога изнесувала 23,1 отсто. Ова е уште еден официјален показател којшто докажува дека економските политики на Владата предводена од СДСМ се успешни и даваат реални и видливи резултати“, се вели во соопштение од СДСМ.

„Владата предводена од СДСМ продолжува со спроведување на мерките што обезбедуваат повисоки плати и нови работни места. Изработен е нов и подобрен Оперативен план за мерки за вработување, којшто заедно со мерките содржани во Планот за економски раст сериозно ќе влијаат врз подобрување на стапката на вработеност, намалување на невработеноста и интензивирање на економскиот раст“, се нагласува во соопштението од СДСМ.