Фантастична комбинација за подобро здравје

4 март, 2018 | 11:28 часот | 575 прикажувања |

Мешавина на сок од три пријатни суперхерои: морков, цвекло и портокал.  Еве што кажаа научниците за хранливата содржина и здравствените придобивки од ова трио на неверојатни овошја и зеленчук.

Морковите содржат многу витамин А и каротини. Освен од помагање на антиинфламаторните процеси, витаминот А може да помогне во подобрувањето на видот и да ги спречат нарушувањата на очите, како што се мускулната дегенерација поврзана со возраста (AMD) и катаракта. Витамин А, каротини и ретиноична киселина – супстанца што ја создава телото во присуство на витамин А исто така може да помогне во поправка на оштетување на кожата, спречување на рак на кожата и зајакнување на нашиот имунолошки систем. Калиумот може да помогне во спречување или забавување на прогресијата на болестите на бубрезите, намалување на остеопорозата и намалување на смртноста од кардиоваскуларни заболувања.

Цвеклото содржи витамин Б1, но и многу други антиинфламаторни антиоксиданти, нитрати и минерали, особено манган.  Антиоксидантите во цвеклото се докажани борци против воспалението и оксидативниот стрес во телото. Сокот од цвекло, може да помогне во спречување на хронични болести и состојби, како што се висок крвен притисок и атеросклероза. Нитратите, од друга страна, може да го зголемат протокот на крв во мозокот и да спречат когнитивно оштетување. Се покажало дека манганот помага во управувањето со дијабетесот и го подобрува функционирањето на бубрезите. Се разбира, овој зеленчук е исто така познат по својот позитивен ефект врз варењето на храната и функцијата на црниот дроб. Цвеклото може да помогне во ублажување на запек, да се лекува и да се заштити црниот дроб и да се олеснат процесите на детоксификација на црниот дроб.

Портокалот е спакуван со витамин Ц и Б,  калиум и флавоноиди, портокалите се добро познати по своите бројни здравствени придобивки. Флавоноидите во портокалите можат да го олеснат хроничното воспаление и да спречат хронични заболувања како кардиоваскуларни болести, дијабетес, остеопороза, деменција и рак. Портокалите се исто така полни со витамин Ц, кој може да помогне во управувањето со нивоата на маснотии во крвта и да помогне во подобрувањето на кожата преку спречување оштетување на клетките со оксидација. Од друга страна, витамините Б, како тиамин и фолат, можат да помогнат во управувањето со дијабетес тип 2 и да го подобрат варењето на храната.