Пахор со најголема, Вучиќ со најмала плата во регионот

24 февруари, 2018 | 19:39 часот | 553 прикажувања |

Претседателот на Словенија Борут Пахор зема највисока плата во регионот. Како што се наведува во неговиот имот доставен до Изборната комисија, неговите месечни примања изнесуваат 3.322 евра.

Повеќе од 3.000 евра изнесуваат месечната плата на хрватската претседателка Колинда Грабар Китаровиќ и членовите на Претседателството на БиХ.

Централната изборна комисија на БиХ наведува дека членовите на Претседателството на БиХ, Бакир Изетбеговиќ, Драган Човиќ и Младен Иваниќ примаат 2.862, 2.874 односно 3.536 евра месечно.

Според јавните податоци, претседателот на Србија има три пати помала плата од хрватските и БиХ соседи. Александар Вучиќ месечно прима 1.083 евра, што е најмала претседтелска плата во регионот.

Претседателот на Црна Гора Филип Вујановиќ месечно заработува нето 2.423 евра.

Помалку од 2000 евра месечно заработува нашиот претседател Ѓорѓе Иванов (1.250евра) и на Албанија Илир Мета (1.425 евра).

Ако ги споредиме претседателските примања со просечната плата, апсолутни рекордери се членовите на Претседателството на Босна и Херцеговина, кои примаат седум пати повеќе од просекот во таа држава.

Претседателите на Хрватска, Македонија и Словенија примаат три пати поголема плата од просекот во својата земја, додека претседателот на Србија прима два пати повеќе отколку што изнесува просечната плата во Србија.