Шеесет истакнати грчки левичари барааат на Македонија да ѝ биде дозволено да го користи името

19 февруари, 2018 | 23:16 часот | 5.089 прикажувања |

Шеесет истакнати грчки левичари во петицијата објавенa во печатените медиуми во четвртокот тврдеа дека одлучиле, соседна Македонија да биде признаена под тоа име, и покрај официјалниот став на Атина кои се противат од 1991 година.

„Десетици земји ја признаа Република Македонија под тоа име и таа е вклучена во јазикот и свеста во целиот свет, со исклучок на грчките националисти“, изјавија потписниците на петицијата, која беше објавена во четвртокот од страна на весникот Елефтеротипија.

Официјална Атина го блокираше меѓународното признавање на соседните земји под името Македонија, велејќи дека тоа е дел од грчкото наследство. Затоа во Обединетите нации во 1993 година беше примена под привременото име Поранешна Југословенска Република.