Мицкоски до Заев: Она што за вас е одговорна надворешна политика, за граѓаните е распродажба на државните интереси

13 февруари, 2018 | 16:41 часот | 1.301 прикажувања |

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски на својот фејсбук профил со реакција на статусот на премиерот Зоран Заев кој кажа дека се водела одлична надворешна политика и дека бил свесен за некои пропусти во внатрешната политика и дека тоа ќе се средело, по принципот на работа која ја практикувал како градоначалник на Струмица.

Мицкоски вели дека „oна што Зоран Заев го нарекува „одлична надворешна политика”, за граѓаните и за нашата држава преставува распродажба на националните и државни интереси.

„Не е поентата да се биде актуелен во регионот по тоа што се попуштило, или отстапило, туку суштината е да се биде актуелен во сопствената земја застапувајќи ги државните и национални интереси. А во изминатот период владата стана актуелна по попуштањето, но не и по одбраната на интересите, па се изроди закон за јазици кој е неуставен и хаотично однесување без концепт во поглед на спорот со јужниот сосед. Народот вели ако се среди сопствениот двор, тогаш може да се збори и за соседниот“, напиша Мицкоски.

Тој се осврна на внатрешната состојба во државата опишувајќи дека постои хроничен хаос и африканизација на државата.

„А сликата за Македонија е далеку од розева. И она што премиерот вели дека е „свесен за некои пропусти во домашната политика” за граѓаните е хроничен хаос во секое поле и област што е директна последица на неспособноста да се менаџира со домашната економија, да се креираат реформи и унапредат состојбите, но и неспособност да се реализира ветеното. Ќе потсетам дека оваа влада велеше дека има темелна анализа за состојбите и пред да дојде ветуваше живот, но тој никако да стигне. Имаме африканизација и уназадување на Македонија во однос на сите критериуми, не само во поглед на демократијата и усовршениот политички терор на власта, туку и во здравството, образованието, науката, студентскиот стандард и младите, земјоделието, економијата“, напиша Мицкоски.

Мицкоски на тезата на Зоран Заев дека работата од Струмица ќе ја пресликал низ цела држава напиша дека „oпасното е тоа што принципите на работа на Заев во Струмица стануваат и принципи на работа во цела Македонија, тоа што во државата се случуваат десетици случаи на „Цареви Кули, Глобал, фамилијарни или пријателски тендери, 200.000 € по принципот евро за евро, живи луѓе ќе јадеме и сл..“ и тоа не е нешто за фалење. Граѓаните се повеќе сфаќаат колку е сериозна ситуацијата и колку многу се пропушта да се направи. Зборот никако да се преточи во дело. Македонија се буди и многу скоро ќе каже стоп за овие погубни политики на владата“, вели претседателот на ВМРО-ДПМНЕ во својот фејсбук статус.