Могерини: Македонија, Албанија, Црна Гора и Србија се официјални кандидати за членство во ЕУ

7 февруари, 2018 | 8:42 часот | 626 прикажувања |

Шефот за надворешни работи и безбедност на Европската унија, Федерика Могерини, рече дека шест земји од Западен Балкан би можеле да станат дел од ЕУ до 2019 година, пренeсе ТАСС.

Могорини верува дека во иднина Европската унија нема да биде составена од 27 земји, туку со повеќе земји-членки. Таа очекува напредок во односите со шест земји од Западен Балкан до 2019 година. Според неа, ЕУ е заинтересирана за Западен Балкан да стане дел од европското семејство заради безбедност и економичност.

Албанија, Македонија, Црна Гора и Србија се официјални кандидати за членство во ЕУ, додека Босна и Косово бараат ист статус.