За една недела 1.085 новозаболени лица од грип

1 февруари, 2018 | 13:23 часот | 483 прикажувања |

За една недела 1.085 новозаболени лица од грип. Најголем број, 699 пријавени, се на возраст од 15 до 64 години и се од подрачјето на Гостивар, информираат од Институтот за јавно здравје.

Во однос на минатата сезона, има намалување на бројот на заболени за 4 насто. Лани во истиот период биле регистрирани 1.919 случаи.

Вакцинацијата против сезонски грип е завршена. На располагање во јавните здравствени установи, имаше 28 илјади дози на вакцина, велат од Јавно здравје.

Најголем број од вакцинираните се на возраст над 65 години.