60 отсто од Грците против терминот Македонија во називот за нашата земја

31 јануари, 2018 | 15:53 часот | 536 прикажувања |

На речиси 60 отсто од Грците им пречи употребата на терминот Македонија во називот за нашата земја, покажуваат резултатите од најновите анкети спроведени кај нашиот јужен сосед.

Во истото истражување, 35 отсто од грчките испитаници изјавиле дека немаат ништо против употребата на тој термин во новото сложено име.

Според истражувањето што го спровел Институтот „Пулс“ за грчката телевизија „Акција 24“, 59 отсто од Грците истакнале дека не сакаат да се користи зборот Македонија во името на нашата држава.

Речиси 65 отсто од испитаниците изјавиле дека позитивно гледаат на неодамнешните протести во врска со името на Македонија, пренесува порталот GreekReporter.com.

Мнозинството гласачи на владејачката грчка партија СИРИЗА, околу 57 проценти, сметаат дека е добро што се организираат вакви собири. Исто така, 72 процента од испитаниците веруваат дека прашањето за името на Македонија е важно или многу важно за Грција.