Изградбата на Клинички центар е приоритет за Владата, рече Заев

23 јануари, 2018 | 15:24 часот | 805 прикажувања |

Претседателот на Владата на Република Македонија Зоран Заев, во придружба на министерот за здравство д-р Венко Филипче, денеска ја примија во посета делегацијата на Банката за развој на Советот на Европа (ECB) предводена од Витомир Мајлс Рагуз, регионален менаџер на банката.

Тема на оваа средба беше информацијата за најновиот статус за изградбата на новиот клинички центар во Република Македонија за чија реализација е обезбеден кредит токму од страна на Банката за развој на Советот на Европа (ECB).

На средбата во Владата на Република Македонија беа презентирани фазите за реализација, имајки ги предвид прашањата за локацијата на клиничкиот центар, изградбата, опремувањето на клиниките соодветно на најновите достигнувања во медицинската технологија, како и прашањето на инфраструктурните проекти за поддршка на работењето на центарот и сообраќајните решенија.

На состанокот со претставниците на банката беше искажана јасната определба на Владата на Република Македонија дека ова е еден од најважните приоритети во оваа година, и дека се очекува конечната одлука за најдобрите опции за изградба на Јавната здравствена установа клинички центар „Мајка Тереза“ да биде донесена на една од наредните седници на Владата.

Апдејтираните моменти на проект за новиот клинички центар кои главно се однесуваат на инфраструктурните и сообраќајните решенија, претставниците на Банката за развој на Советот на Европа (ECB), ќе бидат презентирани и пред целиот состав на Владата на денешната седница.