Шилегов-Бандиќ: Сообраќајни експерти од Загреб ќе понудат помош во Скопје

16 јануари, 2018 | 11:57 часот | 769 прикажувања |

Градоначалникот на Скопје, Петре Шилегов, деновиве е во официјална посета на Загреб, Република Хрватска, каде утрово оствари работна средба со градоначалникот на Загреб, Милан Бандиќ. На средбата, градоначалниците дискутираа за досегашната соработка и искажаа желба истата во иднина да се продлабочи во повеќе области, каде како најважни ги издвоија урбанистичкото уредување, животната средина и сообраќајот.

На средбата присуствуваа и претставници на македонската амбасада во Хрватска, претставници на јавните претпријатија и администрацијата на Градот Загреб, како и на Европската епархија на МПЦ.

Скопје и Загреб се збратимени градови од 2011 година и досега имаа соработка во областа на образованието, спортот и културата.

На средбата беше договорено висока делегација, предводена од градоначалникот на Загреб, заедно со претставници од Секторот за сообраќај на Загреб и ЗЕТ (Загребачки електричен трамвај) да го посетат Скопје, каде што би размениле искуства и би дале стручна помош во насока на развој на нови сообраќајни решенија во Скопје.

По средбата, изјава за медиумите дадоа градоначалниците Шилегов и Бандиќ, каде се заложија да продолжи добрата соработка помеѓу Скопје и Загреб.

Изминативе неколку денови градоначалникот Шилегов престојуваше во официјална посета на Загреб, каде што учествуваше на работниот состанок во врска со заедничката кандидатура на Македонија, Словенија и Црна Гора за организација на европското првенство во ракомет во женска конкуренција во 2022 година.

Како градови организатори на ова првенство ќе бидат Скопје од Македонија, Подгорица од Црна Гора и Целје и Љубљана од Словенија.

На официјалното поднесување на кандидатурата присуствуваа и градоначалниците на Загреб, Подгорица и Љубљана, како и претседателите и претставници на ракометните федерации на Македонија, Црна Гора и Словенија, вклучувајќи и високи претставници на Европската ракометна федерација (ЕХФ).