СДСМ: ВМРО-ДПМНЕ да придонесе во демократските процеси, а не да ги блокира

9 јануари, 2018 | 14:45 часот | 742 прикажувања |

Целосно неосновани се тврдењата дека нема услови за демократско функционирање на Собранието, реагира СДСМ на изјавата на претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски.

„Со промените по изборот на новата демократска влада, спроведувањето на реформите и новите политики, започнати се процесите за Собранието да биде вистински храм на демократијата и да работи исклучиво во интерес на сите граѓани. Во тие демократски процеси, пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ треба да даде придонес, а не да ги блокира.

Граѓаните на Република Македонија и целокупната јавност од новото раководство на ВМРО-ДПМНЕ очекуваат конечно да се ослободи од политиките на поделби, блокади и деструкции и да земе активно учество во спроведувањето на зацртаните рефор“, се вели во реакцијата од СДСМ.

Оттаму порачуваат дека ВМРО-ДПМНЕ треба да покаже одговорност пред интересите на граѓаните и државата и конструктивно да се вклучи во реформските процеси што обезбедуваат економски раст, повисок животен стандард, демократија, владеење на правото, добрососедски односи и целосна интеграција на Република Македонија во ЕУ и НАТО, што истовремено е врвен државен и национален интерес.

„Новото време на соработка, заедништво, пријателство и напредок ги отвора можностите за развој на Македонија како едно демократско општество во кое сите граѓани ќе бидат еднакви кон правата и кон обврските“, се додава во соопштението.