Заев до папата Франциск: Хуманитарната криза ќе се решава врз основа на Декларацијата за бегалци и мигранти на ОН

2 јануари, 2018 | 11:35 часот | 578 прикажувања |

Претседателот на Владата на Република Македонија Зоран Заев, прими писмо со пораката на Папата Франциск по повод 1 јануари, Светскиот ден на мирот, празник востановен од страна на Католичката црква во 1967 година.

Пораката за 2018 година, по повод Светскиот ден на мирот, е посветена на мигрантската криза во светот, на сите мигранти и бегалци, мажи и жени во потрага по мир.

Претседателот на Владата на Република Македонија Зоран Заев во одговорот до Неговата Светост Папата Франциск истакнува дека „со особено внимание и чувство на загриженост, ја прифативме Вашата порака по повод 1 јануари, Светскиот ден на мирот, што оваа година ја посветувате на мигрантската криза во светот, на сите мигранти и бегалци, мажи и жени во потрага по мир“.

„Искрено ја прифаќаме Вашата загриженост, и се придружуваме кон Вашите заложби дека оваа глобална хуманитарна криза во 2018 година ќе се решава врз основа на Декларацијата за бегалци и мигранти на Обединетите Нации, и дека лидерите на светската организација ќе ја завршат подготовката, и дека ќе ги одобрат двете глобални спогодби. Едната за безбедна, уредна и редовна миграција, а другата за бегалци. Ја делиме и Вашата надеж, изразена во пораката дека со овие спогодби ќе се обезбеди рамка за предлози за политики и практични мерки, како инспирација за унапредување на процесот на градење на мирот, и дека меѓународната заедница ќе најде начин да побара од земјите членки да ги гарантираат правата на бегалците и мигрантите“, се вели во одговорот на писмото со порака по повод 1 јануари, Светскиот ден на мирот, на Папата Франциск.