Најчести правописни грешки кога честитаме празници

2 јануари, 2018 | 11:23 часот | 1.630 прикажувања |

Празниците во нашиот јазик се пишуваат со голема почетна буква: Нова година, Бадник, Божик, Водици, Велигден, Велики петок.

И покрај тоа што станува збор за многу често употребувана фраза, изненадува шаренилото од грешки што сè уште ги среќаваме во новогодишните честитки. Тие треба да гласат: Среќна Нова година! или Среќна Нова 2018 година! (нема потреба од член: 2018-та година)

Погрешно:

Среќна Нова Година!

Среќна нова година!

Поинаку:

Во новата 2018 година ти посакувам многу здравје, среќа, љубов и успех!

Забележи дека во последниот пример, новата е напишано со мала буква. Тоа е така поради тоа што станува збор за целата следна година, а не за празникот Нова година.

извор: http://lektor.blogspot.mk/