Кинезите потрошија 25 милијарди долари за Денот на самците

13 ноември, 2017 | 14:22 часот | 626 прикажувања |

Годишниот настан за осамени срца сега е четири пати поголем од Црниот петок и Сајбер понеделник, најголемиот ден за купување во календарот на САД.

Купувачите потрошиле повеќе од 25 милијарди долари (168,2 милијарди јуани) за време на годишниот ден на синглови во Кина, прескокнувајќи ги претходните рекорди за најголемиот светски настан за малопродажба.

Денот на самците, е промовиран годишно од страна на кинескиот гигант за е-трговија Алибаба и се одржува на 11 ноември, е наводно започнат од страна на дипломирани студенти во 1990-тите, кои си купија подароци како еден вид на анти-валентајн ден. Датумот 11/11 беше избран поради тоа што ги збираше осамените.

Компаниите нудат големи попусти за палета на производи што се продаваат во текот на 24-часовен период. Но, некои договори имаат ограничувања, како што се првите 33 клиенти кои имаа можност да купат доживотно снабдување на кинескиот дух батци за само 1.111 јуани (1.275 фунти).

Настанот на продажба на мало сега е речиси четири пати поголем од Црниот петок и Сајбер понеделникот, двата најголеми трговски денови во САД. Оваа година потрошувачите потрошиле околу 40 отсто повеќе за Алибаба отколку минатата година, а износот потрошен во 2016 година беше достигнат за само 13 часа со 1 милијарда долари потрошени во првите две минути по полноќ.

Други компании за електронска трговија, исто така, ги намалија цените, но настанот е тесно поврзан со Алибаба.

Компанијата донесе познати личности во Шангај за да настапат на телевизиската гала што ги одбележува часовите до почетокот на Денот на самците. Никол Кидман, Фарел Вилијамс и Марија Шарапова се појавија на сцената оваа година, а меѓу претходните изведувачи беа Дејвид и Викторија Бекам, Даниел Крег и Коби Брајант.

Иако не беше инициран од компанијата, Денот на самците сега е силно промовиран од Алибаба, која раководи со неколку онлајн пазари во Кина. За разлика од Амазон, Алибаба обезбедува платформа преку која продавниците едноставно поставуваат своја онлајн продавница и Алибаба всушност не продава стоки директно до потрошувачите.

Но, празникот не се слави секаде. Гринпис го нарече„катастрофа за животната средина“ и спроведе истражување кое покажа дека настанот произведе 258.000 тони ЦО2 емисии минатата година.

Комисијата за хартии од вредност на САД започна со истрага во 2016 година за тоа како Алибаба ги пресметува своите продажби.

Ден на самците, за кој е потребна армија на логистички работници за да се испорачаат милиони нарачки, исто така беше нападнат и поради прекумерно вработување на испорачателите со цел продавниците да профитираат.

„По природа е заснован на модел на жестока масовна потрошувачка што е неодржлива за глобалните екосистеми – луд карусел на купување и продавање кој експлоатира работници од најнискиот слој во Кина, додека го сервира материјализмот како лек за недостатокот на психолошко исполнување“, е еден коментар кој се појави на веб-страницата Шестиот тон лоцирана во Шангај.