Заев во Брисел: 2018 ќе биде клучна за исчекор на сите држави од регионот

18 декември, 2017 | 23:16 часот | 579 прикажувања |

Претседателот на Владата на Република Македонија Зоран Заев, заедно со премиерите на петте останати држави од Западен Балкан (Србија, Црна Гора, Албанија, Косово и Босна и Херцеговина), вечерва присуствуваше на неформалната работна вечера што ја организираше Високата претставничка за надворешни работи и безбедносна политика на Европската Унија, Федерика Могерини.

Една од заедничките констатации на лидерите од регионот и на еврокомесарката Могерини, е оценката дека 2017 година, е година на успех за регионот Западен Балкан.

Најважна новост за државите од Западен Балкан во 2017 година беше најавувањето на Стратегијата за проширување на ЕУ на претседателот на ЕК Јункер. Токму Стратегијата и нејзините клучни одредници беа главна тема на дискусија.

На средбите, соопштија од владината прес-служба, беше констатирано дека сите држави од Западен Балкан треба да гледаат на оваа Стратегија како на јасен сигнал кон нив за нивната европска перспектива. Секоја од државите од Западен Балкан треба да напредува на патот кон ЕУ врз основа на напредокот кој го покажува во реформите во клучните области.

На заедничката работна вечера на лидерите на земјите од Западен Балкан со Високата претставничка за надворешни работи и безбедносна политика на ЕУ, Федерика Могерини, премиерот Заев ја потврди посветеноста на Македонија кон остварувањето на реформите во правосудството, безбедноста и јавната администрација, како и решавање на сите отворени прашања со соседите. Премиерот Заев исто така нагласи дека Република Македонија очекува свое место во Стратегијата за проширување на ЕУ која ќе биде објавена во февруари 2018 година, од која се очекува да биде инклузивна, амбициозна, предвидлива и иновативна во својот пристап.

Лидерите на земјите од Западен Балкан на оваа средба со Могерини ги истакнаа и придобивките од паралелните проекти кои ги забрзуваат европските интеграции на земјите од регионот во рамките на иницијативата Берлински процес, и посебно Самитот во Трст во јули оваа година. Проектите договорени на овој самит, особено во делот на економското, енергетското и инфраструктурното поврзување, се од особено значење за приближување до стандардите на земјите од Западен Балкан до оние на ЕУ.

Лидерите од регионот ја гледаат 2018 година како клучна за голем исчекор на сите држави од регионот во пристапувањето кон ЕУ, но и за интензивирање на регионалната соработка со максимална поддршка на инструментите на ЕУ за оваа намена.

„Шансите за успешно спроведување на овие потенцијални успеси постојат, доколку се спроведуваат реформите од кои се очекуваат резултати, е заедничкиот заклучок од работната вечера на премиерите на шесте држави од Западен Балкан со Високата претставничка за надворешни работи и безбедносна политика на Европската Унија,Федерика Могерини, во Брисел“, се вели во соопштението до медиумите од прес-службата на Владата.