Иванов-Сијарто: Македонија да го добие заслуженото место во ЕУ и НАТО

18 декември, 2017 | 17:17 часот | 684 прикажувања |

Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, денеска го прими министерот за надворешни работи и трговија на Унгарија, г. Петер Сијарто, кој престојува во официјална посета на Република Македонија.

На средбата беше изразено задоволство од севкупните билатерални односи меѓу Република Македонија и Унгарија кои ги карактеризираат искрено пријателство, взаемно разбирање и почит, како и надеж дека во наредниот период ќе се продлабочи започнатата активна соработка особено во сферата на економијата и трговската размена.

Македонскиот претседател изрази благодарност за цврстата и континуирана поддршка која Република Македонија ја добива од Унгарија како земја членка на НАТО и на Европската Унија, во однос на нашите стратешки цели, евроатлантските интеграции.

„Залагањето, соработката и солидарноста која Унгарија ја рефлектира во однос нашите аспирации во НАТО и во ЕУ, е пример како треба да изгледа односот на земјите – членки кон земјите – кандидати. Унгарија е една од најзначајните партнери и пријатели на Република Македонија и тој однос треба да се негува и да продолжи во иднина“, истакна претседателот Иванов.

Во тој контекст, министерот Сијарто ја нагласи неопходноста од динамизирање на евроатлантските процеси на Република Македонија и ја повтори силната унгарска поддршка, за Република Македонија да го добие заслуженото место во НАТО и да ги почне пристапните преговори со ЕУ час поскоро.

Претседателот Иванов ја истакна конструктивната улога која Унгарија ја има во менаџирањето на бегалската и мигрантската криза, преку нејзината соработка и помош изразена во полициски сили и опрема со цел поефикасна заштита на нашата јужна граница, за што, во многу прилики досега е искажана благодарност од македонска страна.