Шеќеринска: Mакедонија нема друг избор освен ЕУ и НАТО

17 декември, 2017 | 8:27 часот | 555 прикажувања |

Министерката за одбрана Радмила Шекеринска гостуваше во една од централните информативни емисии на Би Би Си њуз, “Beyond 100 Days”.

Во најавата на интервјуто, новинарката од студиото во Вашингтон Кети Кеј, ја претстави Македонија како земја која бара место во ЕУ и НАТО, по 10 годишно националистичко владеење, а новата влада избрана врз заложбите за антикорупција и економски реформи, сега се пробива напред. Во студиото во Лондон, со министерката за одбрана разговараше и новинарот Кристијан Фрејзер, кој ја праша Шекеринска зошто Македонија сака да биде членка на ЕУ.

„Поминавме низ 90-тите години, поминавме низ тешкотиите на распаѓањето на Југославија и знаеме колку е важно да имаме стабилно владеење, пристојни демократски вредности и да припаѓаме на нешто што е подобро и поголемо. И овие беа клучните поенти што произлегоа од нашите граѓани“, рече Шеќеринска.

На прашањето околу настаните на 27 април и сликите со насилство во земја која сака да биде членка на ЕУ, кои го обиколија континентот, Шекеринска рече:

„Знаете демократските и сериозни земји некогаш запаѓаат во неволја, и сметам дека клучното прашање е како тоа да се превенира. Македонија доживеа продолжена политичка криза која траеше три години, и токму отсуството на контролни механизми, недостатокот на борба против корупцијата, и се разбира, големиот притисок врз медиумите, противниците, бизнисите, ја доведоа всушност земјата во ваква ситуација. Но, знаете, Македонија е мала земја и успева брзо да си ја поврати својата сила. Од овие слики не поминаа повеќе од седум месеци, а зборуваме за земја која може да биде извор на надеж за многу земји, особено многу балкански земји“, рече министерката.

Според Шеќеринска, Македонија е земја на различности, од етнички, религиозен и политички аспект, и од оваа криза се кренала како пообединета земја со поголема кохезија.

„И ова е тоа што го слушнав од моите колеги од Босна и Косово и од други места на Балканот, што е всушност знак на охрабрување, дека може да се преживее една ваква агонија, но со вистинска политика и со вистинско лидерство, можете земјата да ја направите посилна. Од таа причина, новата влада навистина се фокусира на агендата на демократски промени. Сметам дека дојдовме до конкретни резултати, многу добри избори на кои ја добивме поддршката од голем дел од нашето население и сметам дека повторно сме позитивен балкански пример и за ЕУ и за НАТО“, рече министерката за одбрана во интервјуто за БиБиСи.