Црна Гора доби меѓународен код за црногорскиот јазик

12 декември, 2017 | 10:14 часот | 733 прикажувања |

Црна Гора доби меѓународен код за црногорскиот јазик во рамките на ИСО 639 меѓународен стандард. Ознаката за црногорскиот јазик ќе биде ЦНР.

Одлуката е донесена од Обединетиот советодавен комитет за кодификација на јазикот, со седиште во Конгресната библиотека во Вашингтон.

„Комитетот од Вашингтон не само што призна постоење на црногорски јазик туку и потврди дека црногорскиот јазик не е варијанта на српскиот јазик, како што претходно се мислеше. Значи, тој има лингвистичка препознатливост“, истакна директорот на Националната библиотека на Црна Гора „Ѓурѓе Црнојевиќ“ од Цетиње, Богиќ Ракочевиќ.

Ознаката за црногорскиот јазик ќе биде ЦНР, на англиски „montenegrian“, на француски „montenegrin“, а во оригинал „црногорски језик“ на латиница и на кирилица.