Почина писателката Олга Арбулјевска

6 јули, 2018 | 13:20 часот | 660 прикажувања |

По кратко боледување, ноќеска на 68-годишна возраст почина македонската писателка Олга Арбулјевска.

Арбулјевска беше новинарка, поетеса, есеистка, преведувачка, и сликарка. Родена во Ниш, во 1949, детството го минала во Берово и Скопје. Уште од училишна возраст пишувала поезија и драмски едночинки, изведувани на сцена. Автор е на четири поетски збирки: „Канурки“ (1972), „Икителија“ (1981), „Светкамен“ (1991) и „Животница“ (2006), како и на книгата есеи „Ветрот на промените“ (1992). Во Историјата на македонската книжевност (1990) од М. Друговац, нејзината поезија е опишана како „игра, со мера и такт, меѓу архаичниот идиом и модерниот вербален знак“.

Имаше дипломирано филозофија на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје. Работеше како новинар во весниците „Борба“ и „Нова Македонија“, и беше уредник за култура во националната телевизија „Телма“. Беше член на Друштвото на писатели на Македонија од 1973 година и на Македонскиот ПЕН центар од 1974 година.

Арбулјевска имаше преведено и неколку книги на македонски јазик, меѓу кои е „Градина, пепел“ од Данило Киш.

Погребот ќе биде извршен во недела, 8. јули, во 12 часот на Градските гробишта Бутел во Скопје.