Епидемија на птичји грип во Бугарија

28 мај, 2018 | 9:01 часот | 864 прикажувања |

Бугарската агенција за безбедност на храна соопшти  дека на фарма за патки во село на севроисток во државата е регистрирана епидемија на птичји грип.

Ројтерс наведува дека веќе започнало убивање на животните, за да не дојде до ширење на болеста, како идека околу фармата била воспоставена заштитна зона од три лилометри.

Тоа е втора епидемија на птичји грип ово истото село од октомври, кога биле убиени 10000 патки.

Во некои случаи е откриено исклучително патогениот вид на птичјиот вирус Х5Н8, наведува Ројтерс.

Околу фармата е поставена затштитна зона од околу три километри и властите почнале со уништување на живината.