Заев смета дека е направен напредок во креативноста за изнаоѓање решение за името

5 мај, 2018 | 17:56 часот | 1.307 прикажувања |

По последните преговори на министрите за надворешни работи на Македонија и на Грција, во Солун, премиерот Зоран Заев вели дека има напредок во изнаоѓање решение на спорот за името.

„Вчера разговарав со министерот Димитров и направен е напредок во креативноста на изнаоѓање на решенијата, за она коешто за нас е важно да може да помине, вклучувајќи го достоинството и идентитетот, но и за грчката страна исто така можност да помине достоинството и идентитетот. Секако тоа се само идеи на маса за кои што продолжуваме да размислуваме. Димитров ги пренесе кај мене, веројатно министерот Коѕијас ќе ги пренесе кај премиерот Ципрас, за да можеме понатаму веќе да ги договориме следните средби“, рече премиерот Заев одговарајќи на новинарски прашања денес во Дојран.

Тој најави дека кон крајот на идната седмица пак ќе има средба на истата тема.

„Целта е, кога веќе сме дојдени на крајот, кога има критики, ајде да ги добиеме и позитивните поени со можното решение. Убеден сум дека поради креативноста и посветеноста на двете стани во процесот на преговорите, ќе можеме конечно да здивнеме со еден проблем помалку, којшто е еден од покрупните во Македонија, којшто ќе ги отвори портите на НАТО и ЕУ. Притоа важно е да не бидеме обесчестени и понижени, како впрочем и грчката страна“, вели Заев.

Тој е убеден дека двете страни имаат искрена вистинска намера за решение.