Објавен наградениот роман „Мелница за мумии“ на чешкиот писател Петр Станчик

Друштвото за издавачка дејност „Македоника литера“ од Скопје деновиве го објави романот „Мелница за мумии“ на чешкиот писател Петр Станчик, во превод од чешки јазик на Донка Роус. Книгата е наградена...

20 февруари, 2018 @ 13:33 часот

Милан Силјанов, бас-баритон: Се надевам дека и публиката ќе ја почувствува магијата на Малер!

Овој четврток, на 22 февруари во 20 часот, Македонската филхармонија ќе го реализира симфонискиот концерт „Вокална магија“, на кој како солист ќе настапи повеќенаградуваниот бас-баритон Милан Силјанов....

19 февруари, 2018 @ 20:43 часот

„Коцкар“ од Достоевски премиерно во Битолскиот театар

Во сабота Битолскиот Народен театар го започнува годинешниот творечки опус со премиерта „Коцкар“, во режија на Дејан Пројковски. Претставата зборува за страста на коцкањето, но и односот на Европјаните...

15 февруари, 2018 @ 15:47 часот

Меѓународниот карневал „Прочка 2018“ во Прилеп почнува утре

Меѓународниот карневал „Прочка 2018“ во Прилеп почнува утре, а ќе трае до 18 февруари. На манифестацијата ќе учествуваат повеќе од 1.000 натпреварувачи од земјава и странство. „Прочка 2018“ ќе почне со изложбата...

@ 9:11 часот

„Македоника литера“ ја објави книгата со раскази „Можеби заминуваме“ на чешкиот писател Јан Балабан

Друштвото за издавачка дејност „Македоника литера“ од Скопје деновиве ја објави книгата со раскази „Можеби заминуваме“ на чешкиот писател Јан Балабан, во превод од чешки јазик на Донка Роус. Книгата...

14 февруари, 2018 @ 10:07 часот

„Murder Ballads“ – концерт на Македонската Филхармонија за Денот на вљубените

„Murder Ballads“, според албумот на Ник Кејв, е насловен вечерашниот концерт на Македонската филхармонија по повод Денот на вљубените. Програмата на концертот, кој ќе го води диригентот Џијан Емин, е избрана...

@ 9:23 часот

Балашевиќ ќе одржи концерт во „Борис Трајковски“ на 19-ти мај

По пауза од три години, човекот на кого навистина не му е потребна никаква реклама и човекот на кого навистина не му се потребни никакви артибути и суперлативи во најавата – Ѓорѓе Балашевиќ, доаѓа...

13 февруари, 2018 @ 13:26 часот

„Поетска ноќ во Велестово“ изоставена од Годишната програма за култура

Годишната програма на Министерството за култура, за поддршка на проекти од областа на културата предизвика големо незадоволство кај поединци и институции кои не добиле финансиска поддршка за нивните...

@ 12:01 часот

Алаѓозовски: Бараме решение за просторниот проблем на Државниот архив

Интензивно работиме за изнаоѓање решение за просторниот проблем на Државниот архив на Република Македонија. Ситуацијата е многу комплицирана. Проблемот е во тоа што во ниеден од објектите кои фигурираа...

10 февруари, 2018 @ 15:59 часот