Каде е атрибутот на цивилното општество како чувар од власта?

Катастрофалните политики во однос на цивилното општество од пред 50 години уште се чуствуваат и ќе се чуствуваат во наредните декади. Самиот термин „цивилно општество“ асоцира на луѓе кои се цивилизирани,...

12 февруари, 2018 @ 17:35 часот

Маѓепсаниот круг околу спорот со името на Македонија

„Имам 43 години и толку трае проблемот и нерешениот статус на Кипар“. Со овие зборови грчкиот премиер Алексис Ципрас му се обрати на турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган, при посетата на турскиот...

7 февруари, 2018 @ 13:52 часот

Damnatio Memoriae како потсетник на македонските политички лидери

Damnatio Memoriae во антиката Damnatio Memoriaе претставува облик на санкција која постоела во античкиот Рим, со тоа што оние кои биле осудени на оваа казна биле осудени на заборав од историјата, што значело и нивно...

31 јануари, 2018 @ 11:29 часот

Зошто е потребно итно повлекување на Законот за употреба на јазиците?

Со непарламентарна брзина, пратеникот Артан Груби, (зло)употребувајќи го европското знаме и статусот на претседател на Комисијата за европски прашања, неевропски (неделовнички и во отсуство на опозицијата)...

16 декември, 2017 @ 10:33 часот

Македонско-бугарски односи: обединети во различноста

United in diversity или на македонски „Обединети во различноста“ е официјалното мото на Европската Унија кое се користи од мај 2000 година. Според Европската Комисија мотото значи дека „Европејците се обединети...

8 ноември, 2017 @ 20:36 часот